Saturday, December 7, 2013

Lynn Sayang






minggu kedua di politeknik . as usually , nothing to do just makan tidur makan tidur . 

firts story : 

okay cerita pasai final project , group ana memang tak mula dari mana pun lagi . setakat cari and download sepuluh jurnal berkenaan tapi tu pun still tak mencukupi . agak pening , mana nak kena taw dia punya alpha 0.8 , mana nak taw jurnal tu menepati piawaian seperti yang dikehendaki . seeloknya 12 contents yang En.Rahman senaraikan perlu ada dalam setiap sepuluh jurnal yang dipilih .Ya Allah , pening jugak macam ni . 23 hari bulan dah nak kena hantar pada panel . bertambah buntu bila tu adalah tarikh cuti , cuti mid sem pertama ! dah rancang awai , 17 malam nak gerak balik Terengganu memandangkan hari Khamis dan Jumaat memang dah cuti untuk kelas kami . tapi bila duk pikiaq kat project ni , aishh boleh ka nak balik time ni ? nasib badan laa , apa hal pun kena discuss dengan group , supervisor and panel . moga moga dipermudahkan segalanya , aamiin :)


second story :

habis ja kelas Puan Aroal (business finance) , terus gerak cafe cari makan . memandangkan perut dah berdongdang sayang bagai , kena la isi dengan makanan , kan ? haa dah siap beli , masing masing berpecah balik bilik . ana dengan Ain then Mimie dengan Lynn . kami B1 , Mimie and Lynn B3 . memang dorang sampai bilik dulu laa kan ? tu laa kelebihan duduk kat blok tengah tengah antara cafe and jalan nak pegi kelas . 

okay dah sampai bilik tengok roomate still bermimpi indah . aishh tergugat jugak . terasa katil melambai lambai tapi perut lapar . tak jadi tidur , on lappy sambung tengok movie Korea , Syungkyunkwan Scandal . terasa macam tengok kat pawagam . mana tak nya , dengan langsir yang tertutup , tambah gelap laa bilik tu kan . duk gelak sorang sorang tengok cerita tu . hmm kalau bilik lama dulu , nak gelak memang tak adanya control . main terjah ja tapi bila dah duduk bilik baru dengan roomate baru semua benda kena control . ala ala control ayu , hahah ! 

tok ! tok !  tok !
"aishh siapa pulak ni ? kan kunci dah ada , bukak sendiri laa pintu tu." punya laa dah syok habis tengok movie sampai kan sanggup bersangka buruk . okay nasib baik pintu tadi kunci tak kemas , Alhamdulillah . 

"ana , ain nak pegi hospital . Lynn sakit !"

okay sentap sekejap . lynn sakit ?? 

"haa , okay okay . lynn sakit apa ?"
"sakit perut"
"okay okay hati hati . pegi dengan sapa?"
"dah col ambulance . pegi dengan ambulance laa"
"okay , pape bagitaw taw !"
"okay , bye"
"bye"

lebih kurang macam tu la perbualan ana dengan ain . okay jantung dah mula berdebar debar dah . okay ke lynn ? aishh macam nak ikut tapi boleh ke ? urmm  nak sedapkan hati sambung tengok cerita . duk syok tengok ,

ring ! ring ! ring !
terpampang nama DBS Mimie kat telefon .

"ana , siap siap jom pegi hospital !"
"serius ? urmm kalau tak pegi boleh tak ?
"aishh cepat siap . tunggu kat bawah blok . bye !"

apa lagi terus off lappy siap ala kadar then bagitahu ida (roomate) nak gerak pegi hospital .

dah kecoh , ternampak pulak Fizie duk tunggu kat bawah blok . ni mesti Fizie yang tolong hantarkan . naik tangga terserempak pulak dengan Lynn , Ain , MA and mak guard . okay faham . terus ke bilik Mimie . nasib Ain sorang je kena hantar Lynn . takpa , pape hal Ain contact Mimie . duk lepak Mimie suruh bersiap Ain nak datang ambil . aishh kelam kabut bersiap . 

lebih kurang pukul 1 lebih sampai kat Hospital Tuanku Fauziah Kangar . Lynn masih kat dalam wad kecemasan . tunggu punya tunggu , Alhamdulillah Lynn keluar sambil tersenyum . lega sikit hati tengok dia senyum .

ingatkan dah settle kat situ tapi malam tu ain bagitahu dia dengan Lynn nak gerak balik KL . Ya Allah selamatkanlah perjalanan kawan kawanku .

macam ni kisahnya yang berlaku pada 5 Disember 2013 (Khamis) . dan semalam dapat tahu , Lynn kena tahan wad kat Hospital Putrajaya . lagi sedih bila dapat taw kemungkinan Lynn bakal pindah poli sebab dia perlukan rawatan susulan selama dua bulan ! 

Ya Allah kuatkan lah sahabatku . sesungguhnya Engkau lagi Maha Mengetahui .

Lynn sayang , 
Allah Maha Penyayang . DIA tidak akan membebankan hambaNya melainkan dengan keupayaan yang ada pada hambaNya . Subhanallah . bersabar ye sahabat ! keep smiling and say Alhamdulillah .






Friday, December 6, 2013

BANJIR DI KEMAMAN DAN KUANTAN 2013





*jawab salam dulu*

bila on Facebook , mesti ada je yang duk upload gambar banjir yang sedang melanda Kuantan dan Kemaman . tak kurang juga artikel artikel berkenaan keadaan semasa . Ya Allah , perasaan ni berbaur rasa . macam mana keadaan Chik Mie sekeluarga ? macam mana keadaan Chik sekeluarga ? Ya ALLAH permudahkanlah urusan mereka YaALLAH ! jauhkan mereka dari apa yang tidak di ingini . 

pagi tadi , terlihat post seorang sahabat di facebook . gambar gambar yang di upload nya membuat kan ana tertanya tanya seteruk itukah keadaan di Kemaman ? bagaimana keadaan penduduk di sana ? duduk kat kamsis ni , agak terbatas untuk tahu berita terbaru berkenaan keadaan sebenar . nak tengok berita jauh sekali . TV kat cafe . nak turun , perasaan malas tu memang wajib ada . nak tak nak , beli wifi kamsis , on internet , bukak artikel berkenaan banjir di Kemaman dan Kuantan 2013 . eh , nak baca jugak ? okay boleh click senarai artikel di bawah ni :


dan disini reupload pictures banjir di Kemaman .
















melalui gambar mungkin kita dah dapat tafsir dan bayang nasib mereka . berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul . kita yang tak mampu untuk menghulur bantuan , cubalah ringankan tangan berdoa untuk mereka . 




Subhanallah  !


gambar diluar masjid yang di luarnya air keruh tapi dalam masjid airnya tersangat jernih . Subhanallah !

I'M BACK

hampir setahun tinggalkan dunia blog and now i'm back. dalam tempoh ni, macam-macam berlaku, ada pahit ada manis yang sem...