Sunday, September 29, 2013

memory with them - ADTEC Batu Pahat , Johor -



"have you ever thought that you are an awesome ? yes , all of us are awesome !"
over excited untuk entry kali ni . I want to share the experience while following this program "Global Leadership Training" at ADTEC Batu Pahat, Johor. it is totally change my mind about English language.

selama hampir dua minggu mengikuti program disana, terasa confident level meningkat. terus terang , sebelum ni punya la pemalu tahap dewa. alhamdulillah Allah permudahkan segalanya. memang pernah simpan angan angan kononnya nak expert English then mungkin ni adalah platform terbaik yang Allah berikan. alhamdulillah :)

sebenarnya belajarnya tak susah. depend on self how to make it easy and fun . yes , English is fun and awesome ! the new word that i've learn , how to be AWESOME . banyak ilmu yang dapat  diambil sepanjang program dan yang paling berharga, erti persahabatan . memang tak masuk dalam silibus tapi sedar tak sedar ia penting dalam kehidupan kita. bersyukur sangat dapat kenal dengan mereka meraka yang awesome . terharu dengan support yang diberi. seriously , mereka sangat supportive . 

the best moment , bila ana diberi peluang untuk membuat satu interview mengenai Penggunaan Bahasa Inggeris dalam kalangan masyarakat , terutamanya pelajar. agak mencabar sebab interview ni in English . agak nervous atas dua sebab . sebab pertama ana ni dah la pemalu dan sebab kedua, i need to use English language when ask them question ! first rasa cuak , nak nangis pun ada dan kalau boleh nak buat buat pengsang biar tak payah ikut sekali buat interview tu . cuba untuk calm down and start thinking positive. "YES I CAN DO IT !" alhamdulillah dipermudahkan sebab interview ni boleh dijalankan secara individu and group . masa tu lega la bila trainer cakap,

 "you can do it by yourself or with your partners." 

and

"everyone of you must get more than  two respondents"

arahan pertama dah sedap dengar , tapi arahan kedua tu rasa nak korek telinga , betul ke apa yang aku dengar ? haha tepuk tepuk and geleng geleng sikit kepala kasi sedar sikit yang aku tak salah dengar arahan . alhamdulillah segalanya berjalan lancar dengan bantuan dari Mimi yang merangkap jurukamera sepanjang interview session and begitu juga sebaliknya pada ana. video rakaman tak boleh di upload atas sebab sebab yang tak dapat dielakkan . maaf :)

the second moment bila diberi peluang untuk bercakap di depan. seumur hidup , kalau diberi peluang sekalipun ditawarkan dengan something , memang tak laa nak keluar semata mata nak berucap kat depan. relanya duduk dengar orang berucap walaupun kadang tak ambil tahu apa yang diucapakan . hahah betapa nakalnya diriku ini. 

baru ku tahu , bila berada di depan , tersangatlah menyeronokkan. bukan je jadi perhatian malah terasa diri kita lebih hebat sebab kita mampu berdiri di depan mereka. bukan show off tapi realiti , ana dapat rasakan perasaan tu. kemudian tanpa sedar ana bisikkan pada diri ,

"salah satu cara untuk menjadi lebih yakin , aku kena berani ."

 something tu la yang dapat dipelajari sepanjang berada dalam program tu. alhamdulillah walaupun dengan perasaan yang gementar dan blur , cuba kuatkan diri hinggalah akhir ucapan. satu pengalaman yang tak kan dilupakan. 


walaupun cerita ana agak tunggang terbalik, disini ana nak sertakan sekali moral of the value . first, jangan pernah rasakan diri anda lemah . second, jangan sesekali menjadi musuh pada diri sendiri. kalau bukan diri kita, siapa lagi yang akan mengubah kita? third, bagi peluang untuk perbaiki diri and lastly, believe on yourself !









No comments:

I'M BACK

hampir setahun tinggalkan dunia blog and now i'm back. dalam tempoh ni, macam-macam berlaku, ada pahit ada manis yang sem...