Friday, August 31, 2012

cintauntuk coretan pada kali ini , ana nak kongsi apa yang ana dapat melalui bacaan ana mengenai CINTA . seronok dapat timba ilmu yang ternyata tidak sia-sia . CINTA yang ana maksudkan di sini adalah CINTA HIGH CLASS & CINTAKU KERANA AGAMAMU :) jom intai-intai ..

berkata Ibnul Qayyim al-Jauziyah , cinta ada tiga jenis . kadangkala ia menjadi seperti singa dan pedang . kadangkala ia menjadi bencana besar . kadangkala juga ia menjadi bagai arak yang memabukkan .

1) SINGA DAN PEDANG
tatkala cinta menjadi singa dan pedang , ia membawa : pengecut jadi pemberani . bakhil jadi pemurah . bodoh jadi pintar . gagap jadi fasih . pengarang jadi tajam penanya . lemah jadi kuat . kesedihan jadi kegembiraan .

tatkala tepat siapa yang patut dicintai . tepat matlamat cinta . tepat pengurusan cinta . cinta ini menjadi kemuliaan dunia dan akhirat . inilah cinta kepada ALLAH , RASUL dan JIHAD di jalan-Nya . begitulah cintakan sesuatu seperti ibu bapa , isteri , anak-anak dan harta hanya kerana-Nya .

2) BENCANA BESAR
tatkala cinta menjadi bencana besar , ia membawa : pemimpin menjadi hina . orang terkenal jadi papa kedana . tatkala cinta disalur bukan pada tempatnya tang terhormat . sebaliknya , diumbar sewenang-wenang dengan jalan zina dan maksiat . cinta ini menjadi kehinaan di dunia dan di akhirat .

3) ARAK YANG MEMABUKKAN
tatkala cinta menjadi arak yang memabukkan , ia membawa : telinga tuli daripada nasihat . mata hanya mencari peluang bermaksiat . hati abaikan ingatan Tuhan pemberi nikmat .

tatkala itu , cinta dirasakan ada manfaat , padahal mudaratnya besar . apa yang dikatakan 'cinta' , sepatutnya mulia , tapi kini dekat dengan nafsu , umbaran syahwat dan penzinaan . inilah cinta yang dimainkan oleh orang yang konsep diri dan konsep hidupnya tidak jelas . lalu , tidak meletakkan cinta kena pada tempatnya .

(sumber : CINTA HIGH CLASS & CINTAKU KERANA AGAMAMU ,by Dr.Farhan Hadi)


doa :
" ya ALLAH , jika benar dia untukku ,kuatkan sayapku untuk terbang kepadanya . kuatkan dirinya mempertahankan keindahan yang terpelihara . Ya Allah , jika benar dia untukku , sampaikan aku padanya ."ruangan ilmu :
kebiasaan lelaki yang ingin menikahi seorang wanita akan menilai berdasarkan empat perkara iaitu KECANTIKAN , KETURUNAN , HARTA dan AGAMA . begitu juga wanita menilai lelaki .


`ya Allah , jika dia jodohku , mudahkanlah . Rabbi yassir , wala tua'ssir `...

No comments:

I'M BACK

hampir setahun tinggalkan dunia blog and now i'm back. dalam tempoh ni, macam-macam berlaku, ada pahit ada manis yang sem...