Monday, April 30, 2012

(¯`♥◕UMI♥ABAH♥´¯)





♥P . A . R . E . N . T . S♥

 YA ALLAH ,
rindu sangat-II umi and tak lupa arwah abah ..
rindu nak tengok raut wajah kedua orang tua ana ..
rindu nak dengar suara mereka ..
rindu nak cium tangan mereka ..
rindu pada kucupan kasih sayang mereka ..
rindu pada renungan cinta mereka ..
rindu pada perhatian mereka ..
rindu pada segalanya , tentang UMI & ABAH !


kalo dulu , bila buat something yang salah pada pandangan UMI & ABAH adalah satu perkara normal ..
time tuh kanak-II riang , yang sememangnya memerlukan perhatian yag lebih ..
memang seronok sangat-II masa zaman kecik-II ..
nak tuh dapat , nak nih dapat ..
bila besar sikit , hantar pegi sekolah ..
nangis , hentak kaki tamo pegi sekolah ..
bukan apa , tak best , tak ley main-II , kena belajar tu , belajar nih .. BOSAN !
tapi UMI & ABAH pujuk ..
pegi sekolah , dapat duit ~nih yang suka sangat nih !heheh~
" pegi sekolah , belajar .. cari kawan , bukan cari lawan .. dengar cakap cikgu .. belajar rajin-II , bagi tumpuan , jangan main-II .. "
huhu nasihat daripada UMI & ABAH kepada anaknya yang comel + cute (sewaktu kecil dulu-II)
bukan ana je , anak-II yang lain pun sama :)
betapa tulusnya kasih sayang orang tuaku ..♥

tuh masa kecik-II ,
bila da besar ..
" duk kat negeri orang , pandai-II jaga diri .. solat jangan tinggal .. makan minum sendiri .. jangan gatal-II "
hehehe pesanan yang last tuh memang best ..

nanti bila kawen , ada lagi ..
tapi tak dapat nak list kat sini .. hehe

♥makin rindu pada kalian !♥



*al-Fatihah untuk arwah abah .. moga arwah abah ditempatkan dikalangan para solihin , amin*


‎: DOA UNTUK IBU BAPA ::



Ya Allah
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindah
lah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah
mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu... .

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

Amin Ya Rabbul Alamin..



Sunday, April 29, 2012

♥GULA-II HATI♥




baca tajuk pun , mesti dah taw kan apa topik untuk entry kali nih :)
˚gula-II hati˚
macam sweet je bila dengar kan ?? heheh
apa tuh gula-II hati ??
urmm sebenarnya , gula-II hati adalah panggilan untuk someone yang special dalam hidup ana ..
family ? kawan ? sesape je yang ada sekeliling ana , mereka semua tak special ke ?
alahai , mesti lhaa special , special sesangat taw !
tapi gula-II hati nih , bagi someone selain daripada list ana kat atas tuh :)
nak senang , ana short cut jadi " BUAH HATI " .. hah , sekarang mesti da dapat agak kan ? 

okeh lets begin our story :)
alhamdulillah , laupun kisah kami tak se-romantik kisah yang pernah dilalui oleh sesape yang pernah fall in love , tapi disebalik perkenalan nih , tersimpul satu makna ..
sebelum tuh , jom usha-II dulu mamat mana yang ana maksudkan nih ??


aucakk ! nih lhaa mamat yang ana maksudkan ..
macam mana ? oke x ? encem x ?
hehehehe tak lhaa encem sangat pun kan ? hahah marah lhaa tuh , orang cakap dia x encem .. 

walaupun mamat nih macam mana sekalipun , dia lhaa  insan yang dikirimkan untuk ana ..
happy-kan hari-II ana , ceriakan life ana dengan sikap and sifat dia yang sememangnya menyenangkan hati ana .. 

opss lupa lhaa nak perkenalkan hero nih ..
jom amek taw sikit-II tentang boy dalam gambar kat atas :)

˚okeh , nama diberi MOHD AMEER SAFRIE BIN KAMAL , berumur 19 taon .. student kat poli , POLITEKNIK MERLIMAU MELAKA ..˚

setakat tuh je lhaa yang ley habaq , tak ley lebih-II , nak tau lebih , add facebook and follow blog ameer 
got it ? heheh saje promot yang awak punya , maaf :)

ameer ? agak-II orangnya cam mana yee ?
huhuh no komen sebab nanti kalo publish kat sini , kompem-II ada yang masuk bakul angkat sendiri , heheh
tak de lhaa , just gurauan semata-mata , yang tak de kena mengena antara yang hidup mau pun mati :)
tuuuttttttt !! 

dia baik , caring , bertanggungjawab ..
paling best time dia terasa hati .. masa tuh , dia akan majuk !
paling syok bila kita buat dun noe je , bia dia layan majuk dia sorang-II , heheh
okeh lhaa tamo cite banyak ..

˚awak , terima kasih ! moga ukhwah yang terbina mendapat keredhaaNYA ˚







dats all :) 


Saturday, April 28, 2012

(╯︵╰,)EXAM VS BALIK KAMPUNG !

    • اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
huhu , da bace tajuk kat atas tuh ? okeh , situasi ana sekarang pening + excited ! 
pening disebabkan FINAL EXAM  untuk sem 2 nih .. yela , da 6 paper kami kena pulun , mau tak dup dap dup dap jantung nih .. excited sebab abes je final nanti , TERENGGANU menanti kepulangan anak perantau macam ana nih , huhu terharu biru ana ! 

okeh , story tentang exam , ana nak share sikit apa yang ana rasa .. orang cakap sharing is caring , so nih ana share story , maknanya ana nih tergolong dalam individu yang caring juga lah kan ? ~adoyai.SS!~

orait , lets begin our story ..
actually , ana student at POLITEKNIK , jurusan PENGAJIAN PERNIAGAAN ( PENGURUSAN ) ,sem 2 .. baru sem 2 , tunggu bulan 7 nanti , pangkat ana naik lhaa , senior bagi adik-II sem 1 & 2 , heheh .. urmm pagi petang pergi kelas , and now time untuk exam .. pejam celik pejam celik da pun na final .. begitu pantas masa berlalu kan ? rasa macam tak get ready , apa pun lom study lagi .. pape pn final tetap final , ready or not , belakang kira ! 
urm subjek apa yang ana amek ehh ? jom intai-II sikit ^__^

♥COMMERCIAL LAW
♥MACROECONOMICS
♥ELECTRONIC COMMERCE
♥BUSINESS MATHEMATICS
♥BASIC OF ACCOUNTING
♥BUSINESS MANAGEMENT
♥ISLAMIC EDUCATION
♥CO-CURICULUM
senarai yang tak seberapa panjang kat atas tuh ,senarai subjek @ kursus yang ditawarkan kepada student sem 2, DBS .. tapi untuk final , ana amek 6 subjek teratas ^__^ terbaik lhaa kan ? huhuhu .. urm sampai hari nih , 4 paper da lepas ana duduki , tinggal lagi 2 paper , yakni account and management , 30/4 and 2/5 .. doa, moga-II dipermudahkan olehNYA ~amiin~ (=

3/5 , terasa semakin menghampiriku .. alhamdulillah , tiket dah tempah , tunggu masanya je .. huhu laupun kawan-II dapat cuti 2 bulan and segala bagai da dirancang , tapi ana tak ley beria macam dowang .. pape pun cuti satu minggu da cukup untuk balik kampung , lepaskan rindu pada semuanya ! agak-II satu minggu nih , cukup tak untuk ana buat macam-II ? nak kena pegi skola tercinta , jumpa kawan , and do something yang nak sangat ana buat , pegi pantai ! huhu mengidam nih nak jenguk pantai , yela da lama tak tengok ombak beralun , merasa lembutan bayu , bermain putih pasir pantai ~ rindu ! something yang menyeronokkan ! ~

one more , bulan mei makin menjengah .. urmm dalam bulan mei nih , ada 2 tarikh yang ana akan ingat , siap buat peringatan dalam fon & kalendar .. berapa hari bulan erk ? jeng-3 , ada lhaa :) secreto de amor ! heheh .. xde lhaa , kan ana da mention kat atas tuh , ana nih sowang penyayang .. so , nak tak nak kena kongsi juga lhaa kan pape story :)

actually , the most important date are ~ MAY 5 & MAY 22 ~ special ! yup most-II , extremelly important for me ..ap story disebalik tarikh nih ? rasanya biar lhaa rahsia dulu ye ..  okeh lhaa , buku-II da melambai , laptop pula kata ' hot ' aishhh sejak bila buku and laptop taw buat semua nih ? toink-II , just personafikasi padanya okeh :)

dengan ini , berakhir suda tugas jari-II debab ini menaip .. terima kasih daun keladi , ada masa jumpa lagi ^_^ assalamualaikum !





:: ADAM DAN HAWA ::


         MENGAPA HAWA TERCIPTA SAAT ADAM TERTIDUR, DAN HAWA MELAHIRKAN SAAT DIRINYA TERJAGA????

Seorang laki-laki jika dia kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya,, Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya H...awa dari sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan teta
pi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa.

Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya. Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua.

Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut. Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.” Maksud nya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang laki-laki.

Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti dia sedang menangis di dalam hatinya. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf. Dan wanita sulit untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang .....







  Jangankan lelaki biasa, Nabi pun terasa sunyi tanpa wanita. Tanpa mereka, hati, fikiran dan perasaan lelaki akan resah. Masih mencari walaupun sudah ada segala-galanya. Apa lagi yang tidak ada di syurga, namun Nabi Adam a.s tetap rindukan Siti Hawa.

Kepada wanitalah lelaki memanggil ibu, isteri atau puteri. Dijadikan mereka dari tulang rusuk yang bengkok untuk diluruskan oleh lelaki. Tetapi kalau lelaki sendiri yang tak lurus, tak mungkin mampu nak meluruskan mereka. Tak logik kayu yang bengkok menghasilkan bayang-bayang yang lurus.



Luruskanlah wanita dengan cara yang ditunjuk Allah, kerana mereka dicipta sebegitu rupa oleh Allah. Didiklah mereka dengan panduan dari-Nya. Jangan cuba jinakkan mereka dengan harta, nanti mereka semakin liar. Jangan hiburkan mereka dengan kecantikan, nanti mereka semakin menderita. Yang sementara itu tidak akan menyelesaikan masalah. Kenalkan mereka kepada zat Allah yang kekal, disitulah suisnya.

Akal setipis rambutnya, tebalkan dengan ilmu. Hati serapuh kaca, kuatkan dengan iman. Perasaan selembut sutera, hiasilah dengan akhlak. Suburkanlah kerana dari situlah nanti mereka akan nampak nilaian dan keadilan Tuhan. Akan terhibur dan bahagialah hati mereka, walaupun tidak jadi ratu cantik dunia, presiden ataupun perdana menteri negara atau ‘women gladiator’. Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan. Itu bukan diskriminasi Tuhan. Sebaliknya disitulah kasih sayang Tuhan, kerana rahim wanita yang lembut itulah yang mengandungkan lelaki-lelaki waja: negarawan, karyawan, jutawan dan “wan-wan” yang lain. Tidak akan lahir ‘superman’ tanpa ‘superwoman’.

Wanita yang lupa hakikat kejadiannya, pasti tidak terhibur dan tidak menghiburkan. Tanpa ilmu, iman dan akhlak, mereka bukan sahaja tidak boleh diluruskan, bahkan mereka pula membengkokkan.

Lebih ramai lelaki yang dirosakkan oleh perempuan daripada perempuan yang dirosakkan oleh lelaki. Sebodoh-bodoh perempuan pun boleh menundukkan sepandai-pandai lelaki. Itulah akibatnya apabila wanita tidak kenal Tuhan. Mereka tidak akan kenal diri mereka sendiri, apalagi mengenal lelaki. Kini bukan saja ramai boss telah kehilangan ‘secretary’, bahkan anak pun akan kehilangan ibu, suami kehilangan isteri dan bapa akan kehilangan puteri.

Bila wanita derhaka dunia lelaki akan huru-hara. Bila tulang rusuk patah, maka rosaklah jantung, hati dan limpa. Para lelaki pula jangan hanya mengharap ketaatan tetapi binalah kepimpinan. Pastikan sebelum memimpin wanita menuju Allah pimpinlah diri sendiri dahulu kepada-Nya.

Jinakkan diri dengan Allah, nescaya akan jinaklah segala-galanya dibawah pimpinan kita. Jangan mengharap isteri seperti Siti Fatimah, kalau peribadi belum lagi seperti Sayidina Ali.












Friday, April 27, 2012

ABOUT ME

assalamualaikum ..

alhamdulillah , finally dapat juga ana create account nih .. bukan untuk pape sangat , just sekadar untuk menghilangkan boring dengan menaip atau berceloteh and kongsi pape yang patut :)

okeh , jom intai-II sikit about ana :)

*nama dikasi teramat indah oleh umi and abah iaitu NUR FARHANA IZZATI BINTI ZAKARIA .. apa makna disebalik nama yang indah nih erk ? huhu " CAHAYA KEGEMBIRAAN KEWIBAWAAN " , kalo tak silap ana lhaa , heheh .. but , kawan-II just panggil ANA ^_^

*tempat lahir ? alahai mungkin ana tak sabar nak tengok dunia , so , umi pun tak sempat nak pegi hospital , ana selamat dilahirkan di rumah .. rumah tuh , kat mana ? urmmm secret !

*merupakan puteri ke-3 daripada 5 puteri kepada abah and umi .. jangan tak tau , umi and abah dikurniakan 5 orang cahaya mata and yang special nya, semuanya gegurl ! ~alahamdulillah~

*opss lupa ! 11 February 1993 ~ tarikh comel bagi ana .. jangan lupa kasi hadiah taw ! heheh .. kalo tambah tolak , dah besar dan lebih tepat lagi dah remaja + dewasa pun ana nih .. yela , da 19 taon , layaknya da kawen kot ! heheh gatal .

*study ? yup , masih study .. kat mana ? confirm-II lhaa POLITEKNIK .. PTSS atau full name , POLITEKNIK TUANKU SYED SIRAJUDDIN , ARAU PERLIS .. jao kan ? urmm tak lhaa jao sangat kalo nak dibandingkan dengan kakak ana yang lebih berpeluang sambung belajar kat UNIMAS :) ~alhamdulillah , along study rajin-II ye kat sana ~

*TERENGGANU, my lovely state .. so kalo loghat pun , mesti lhaa pekat ganu , heheh ..

okeh cukup lhaa sekadar tuh , tak boleh habaq banyak-II , biar lhaa rahsia ! okeh , actually ana suka cari kawan , and kawan tuh biar lhaa ikhlas , bukan kerana apa-II .. yup , bukan semua manusia nih perfect , salah and silap tuh memang normal .. yang penting , niat kita pada sesuatu :)

ana bersyukur , hidup ana dikelilingi dengan insan-II yang begitu istimewa bagi ana .. family , kawan-II , orang sekeliling and tak lupa kepada gula-II hati , MOHD AMEER SAFRIE BIN KAMAL :) mereka dikirimkan untuk ana , menjadi peneman disaat suka and duka .. menghadiahkan senyuman sebagai pendorong semangat , menghiasi hari-II ana dengan kasih sayang dan kerinduan .. ana sayang , sayang sangat-II ! terima kasih YA ALLAH

urmm da cukup panjang untuk sesi permulaan nih kan ? tenx alls :)
salam perkenalan ^__^

I'M BACK

hampir setahun tinggalkan dunia blog and now i'm back. dalam tempoh ni, macam-macam berlaku, ada pahit ada manis yang sem...